Home > Alles over haptonomie > Haptotherapie & chronische pijn

Haptotherapie & chronische pijn

Pijn is een signaal in je lichaam, dat er ergens schade is of komt. Pijn heeft deze signalerende functie om ons te beschermen en je de kans te geven te reageren of te dwingen tot handelen, zoals bijvoorbeeld je hand terugtrekken als je je verbrand. De mate waarin je dit ervaart is heel persoonlijk. Het moment van nu speelt ook een belangrijke rol. Hoe je pijn ervaart heeft ook te maken met hoe je in je vel steekt. De ene dag is de andere dag niet. Op een goede dag heb je lekker geslapen, en voel je je uitgerust, straalt het zonnetje je tegemoet, voel je je mooi, geliefd en verbonden met je partner en de wereld om je heen. Op een vervelende dag sta je moe op van een gebroken nacht, voel je overal pijn, stoot je je tegen de stoel en kun je maar weinig hebben, en de mensen om je heen wens je weg. Je maakt je ruimte kleiner doordat je je terugtrekt uit de omgeving en weg van de pijn in je lijf.

pijn

Chronische pijn

Pijn heeft niet alleen te maken met de plek waar de pijn zit, hoe die voelt, hoe erg deze is en hoelang die al duurt, maar pijn is ook een emotionele ervaring. Pijn kan angst inboezemen, verlammend werken en tot een depressie of wanhoop leiden. Bijvoorbeeld als er sprake is van chronische of onbegrepen pijn. Als pijn geen aanwijsbare oorzaak heeft en langer dan 3 maanden aanwezig is, kun je spreken van chronische pijn. Bij mensen met chronische pijn staat het voelen, denken, handelen vaak in het teken van pijn.

Pijn kan bestaan zónder dat sprake is van een ontsteking of beschadiging in het lichaam. De pijn is dan afkomstig uit het zenuwstelsel en wordt veroorzaakt doordat de delen van het zenuwstelsel die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van pijnsignalen, overgevoelig zijn geraakt. Dit noemen we sensitisatie. Het pijnsysteem binnen het zenuwstelsel is dan te scherp afgesteld. Een slechte houding of spierconditie, maar ook zorgen maken over de oorzaak van de pijn, depressie, frustratie of angst, kunnen sensitisatie verergeren. Ook hoe je met de pijn omgaat is van belang. Bewegingen vermijden of uit alle macht bewegingen maken die pijn doen, of nooit rust nemen en altijd maar doorgaan, kunnen van invloed zijn op het blijven bestaan van de klachten.

Waarom haptotherapie bij chronische pijn?

In de haptotherapie gaan we uit van de beleving van de pijn, niet de klacht op zichzelf. Om beter te kunnen worden en/of anders met de pijn om te kunnen gaan is het nodig om gevoelens en emoties te leren voelen en te beleven. Haptotherapie is gericht op de beleving van alle dagelijkse dingen. De mens in zijn totaliteit te benaderen, heeft tot gevolg dat de beleving van pijn vaak veel dragelijker wordt en de last minder. Door aanraking en gesprek leert haptotherapie je meer te zijn dan de pijn alleen. Door de pijn erbij te nemen in plaats ervan weg te gaan, leer je weer op een gezonde manier gevoelig te worden voor je lijf, jezelf en de wereld om je heen. Dan ga je je pijn dragen, in plaats van verdragen, en kun je weer gaan leven in plaats van overleven.  

De positieve werking van haptotherapie bij pijn vind ik heel bijzonder. Door de bevestigende aanraking van de haptotherapeut kun je opnieuw rust in je gespannen en overprikkelde lijf ervaren. Hierdoor ontstaat er ruimte om te gaan voelen naar binnen en te ontdekken wat je behoeftes zijn. Door woorden te leren geven aan wat je voelt en pijn te durven doorleven en bij je te dragen, kun je pijn een plek geven en hulp en steun aanvaarden.

Meer weten?

Maak gerust contact met mij op. Samen bekijken we of we direct een intakesessie kunnen afspreken of dat je misschien eerst nog een kort kennismakingsgesprek nodig hebt. Bel 06 – 46 11 53 41 of vul hieronder je gegevens in. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.