Home > Alles over haptonomie > Wat is haptonomie?

Wat is haptonomie?

Haptonomie betekent letterlijk de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven

Haptonomie betekent letterlijk de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven. Haptonomie is gebaseerd op voelen, houding, direct lichamelijk contact, beweging, aanraken, gebaren en met de ontwikkeling van het menselijk gevoelsleven en de tastzin. Kortom, haptonomie houdt zich bezig met het menselijke gevoelsleven: dat wat we voelen en de manier waarop we dit uiten in houding, beweging en gedrag. Als we lekker in ons vel zitten bewegen we sierlijk, gemakkelijk en natuurlijk met soepele bewegingen in sport, spel, dans en in het dagelijks leven. Bij verdriet bewegen we trager en moeizaam, alsof er een last op onze schouders rust. Haptonomie helpt je je ‘voelende vermogen’ te ontwikkelen, zodat je beter kunt omgaan met je klachten.

Gevoel staat centraal

Met een haptotherapeut ga je op zoek naar het verhaal van je lichaam en je gevoelsleven. Door middel van aanraking, oefeningen en gesprekken kom je in contact met je eigen lichaam en gevoel, je mogelijkheden, wensen, verlangens en grenzen. Zo word je je bewust van wat de ander en je omgeving met je doen en hoe je daarop reageert. Door dit bewustwordingsproces ben je beter in staat om naar de signalen van je lichaam te luisteren, beter in staat om met belasting om te gaan en beter in staat om je emoties te herkennen en te benoemen met als resultaat: een betere relatie met jezelf en je omgeving. In de behandeling ligt de nadruk op de beleving van jezelf en wie je bent in contact met anderen.

Centraal staat je gevoelsbeleving en de gevoelsmatige betekenis van aanraken en voelen. Zowel door mensen als tussen mensen, maar ook hoe je omgaat met jezelf en anderen.

Aanraking is belangrijk

In de haptotherapie speelt de aanraking tussen de therapeut en de cliënt een belangrijke rol. Door middel van aanraking kom je weer in contact met de gevoelens die je in je lichaam hebt opgeslagen. Door de aanraking kunnen blokkades (bijvoorbeeld in de vorm van pijnplekken in het lichaam) voelbaar worden. Deze plekken herbergen vaak weggestopte of onverwerkte emoties of stress. Haptotherapie helpt je om jouw patronen in beeld te krijgen. Je leert ze herkennen en andere manieren in jezelf te vinden om bijvoorbeeld met stress, spanningen en emoties om te gaan. Want uiteindelijk wil je toch lekker in je vel zitten!?

Je maakt als het ware opnieuw kennis met je eigen lichaam. Uiteraard wordt de aanraking zorgvuldig met je overlegd. Uitgangspunt bij het aanraken is dat voelen, denken en doen in balans zijn. In balans ben je op je best.

Meer weten?

Maak gerust contact met mij op. Samen bekijken we of we direct een intakesessie kunnen afspreken of dat je misschien eerst nog een kort kennismakingsgesprek nodig hebt. Bel 06 – 46 11 53 41 of vul hieronder je gegevens in. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.