Home > Alles over haptonomie > Haptotherapie & kanker

Haptotherapie & kanker

Als je de diagnose kanker te horen krijgt, dan staat je wereld op zijn kop. En niet alleen jouw wereld, maar ook die van je omgeving. Onderzoeken, gesprekken met artsen en allerlei deskundigen op het gebied van kanker. Je krijgt veel informatie te verwerken en soms is het lastig om alles te begrijpen. Hierdoor kun je met vragen blijven zitten, hetgeen je weer onzeker kan maken. Daarna volgt de behandeling. Is er een operatie nodig met aanvullend chemo en/of bestraling? Of alleen chemo en/of bestraling? En hoe gaat dit traject eruit zien? Kortom, je belandt in een achtbaan.

Onzekerheden en vragen over je toekomst

Haptotherapie en kankerDe diagnose kanker betekent ook veel onzekerheden en veel vragen over je toekomst. Vragen zoals wat is mijn levensverwachting? Ben ik nog wel in staat om lichamelijk volledig te functioneren? Hoe reageert mijn directe omgeving op mijn ziekte en hoe gaan ze ermee om? Hoe zit het met mijn werk? De behandeling kent daarnaast veel lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, misselijk zijn, eventueel je haar verliezen. Hoe ga je daar mee om? En na de behandeling blijf je spannende en onzekere momenten beleven als de periodieke controles er weer aankomen. Hoe ga je met dit alles om?

Verwerken van de diagnose kanker

Over het algemeen staat de eerste fase in het teken van ‘overleven’. Je bereidt je voor op de behandeling, dat is het enige dat telt. Hierdoor kun je je van bepaalde gevoelens gaan afsluiten. Tijdens het gehele traject gun je jezelf nauwelijks tijd om stil te staan bij wat je beleeft en doormaakt. Het verwerken van de diagnose kanker komt dus vaak pas veel later op gang, soms zelfs jaren later. Voor het verwerkingsproces is veel tijd en veel begeleiding nodig.

Waarom haptotherapie bij kanker?

Haptotherapie kan een belangrijke bijdrage leveren in het zoveel mogelijk bij jezelf en in contact met je lichaam te blijven. In haptotherapie wordt aandacht gegeven aan wat je voelt, waar je dat voelt in je lichaam, hoe het voelt, wat het oproept en wat je daarmee zou willen. Het voelen en daarna verwoorden van pijn, verdriet, angst is de eerste stap op weg naar herstel van de verbinding met jezelf en met de buitenwereld. Door praten en het aanraken van je lichaam merk je dat er emoties boven komen, waar je je niet bewust van bent. Je ontdekt beter waar de spanning in je lijf zit en wat dat met je doet. Door wat je tijdens de behandeling bespreekt en wat je bij het aanraken voelt,  leer je de dingen meer te relativeren. Je hoofd wordt leger, je leert je lichaam beter kennen en je kunt meer loslaten.

Meer weten?

Wil jij meer weten over haptotherapie of wil je weten of mijn behandeling bij je past? Bel 06 – 46 11 53 41 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of vul hieronder je gegevens in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Het kennismakingsgesprek duurt maximaal een half uur en is bedoeld om wederzijds kennis te maken, om globaal op jouw hulpvraag in te gaan en je wat meer over haptonomie te vertellen.