Home > Alles over haptonomie > Haptotherapie & kinderen

Haptotherapie & kinderen

Haptonomie versterkt bij kinderen het gevoel van veiligheid en (zelf)vertrouwen

Kinderen kunnen door gebeurtenissen in het gezin, op school of door persoonlijke problematiek niet lekker in hun vel komen te zitten. Ze zijn soms verwijderd geraakt van hun gevoel, hun zelfvertrouwen en/of de band met anderen kwijt. Haptotherapie kan kinderen hierbij helpen. Kinderen denken niet na over wat ze voelen. Kinderen verstaan de taal van gevoel en aanraking gemakkelijker dan volwassenen. Als contact goed voelt gaan ze er naar toe, als het niet goed voelt gaan ze er van weg. Als kinderen met gevoelens worstelen, reageren ze in eerste instantie primair en zullen simpelweg ander gedrag gaan vertonen. Als er dingen gebeuren die ze niet aan kunnen, dan zullen ze zich gaan afsluiten, gaan verharden, in de knoop raken met hun emoties en contact gaan vermijden.

Waarom haptotherapie bij kinderen?

Haptotherapie versterkt bij kinderen het gevoel van veiligheid en (zelf)vertrouwen. Ik kijk en voel mee met wat er in de binnenwereld van het kind gebeurt. Ook de interactie tussen ouder en kind en wat er tussen kinderen onderling gebeurt is belangrijk. Ieder kind is uniek, daarom vraagt het om begeleiding op maat. Een haptotherapeut is bij uitstek degene die veel weet over voelen en het innerlijk gevoelsleven en hoe gevoelens zich kunnen uiten of bewegen.

Specifiek voor de haptotherapie is de lichamelijke aanraking. Door een kind op de juiste manier aan te raken, fysiek richting en steun te geven wordt het rustiger en groeit de innerlijke zekerheid. Het biedt een plek waar ze op een veilige en speelse manier kunnen ervaren wat zij doen en voelen en wat ze dwars zit. Dit geldt ook voor jonge kinderen. Hoe jonger het kind, hoe lijflijker en directer het reageert. Maar het vindt ook sneller zijn balans weer terug, zodat hij/zij weer zonder hulp verder kan. Door haptotherapeutische begeleiding leren kinderen alternatieve strategieën te ontwikkelen zodat ze beter met (onprettige) gebeurtenissen kunnen omgaan. Kinderen ervaren spelenderwijze het verschil hoe het voelt als je je afsluit voor contact en hoe het lichaam vrijer voelt als je je kunt openstellen voor een goed voelend contact. Juist omdat haptotherapie ervaringsgericht is en het de relatie centraal stelt, is het een krachtig instrument bij de behandeling van kinderen.

Herken je dit bij je kind?

• Gepest worden of zelf pesten
Is zich weinig bewust van zijn/haar lijf
Heeft moeite met het herkennen en verwoorden van zijn/haar gevoel
Maakt veel ruzie
Heeft problemen met (het aangeven van) grenzen
Is vaak gespannen of onrustig
Is angstig en/of heeft weinig zelfvertrouwen
Heeft moeite met zijn/haar ADHD, PDD-NOS, hoogbegaafdheid enz.
Heeft last van de scheiding van zijn/haar ouders
Heeft moeite met het leggen van contact

Meer weten?

Wil jij meer weten over haptotherapie of wil je weten of mijn behandeling bij je past? Bel 06 – 46 11 53 41 voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of vul hieronder je gegevens in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. Het kennismakingsgesprek duurt maximaal een half uur en is bedoeld om wederzijds kennis te maken, om globaal op jouw hulpvraag in te gaan en je wat meer over haptonomie te vertellen.