Home > Alles over haptonomie > Wat is haptotherapie
Wat is haptotherapie?
Haptotherapie is een persoonlijke contactgerichte begeleidingsvorm gebaseerd op de mensenwetenschap haptonomie. Haptonomie gaat over voelen. Voelen doet ieder mens, gedurende de hele dag. Voelen gebeurt met het lichaam. De essentie van haptotherapie is mensen in contact te brengen met hun gevoel en hen daarop te leren vertrouwen.
In de haptotherapie speelt, naast het gesprek en ervaringsgerichte oefeningen, de positieve werking van aangeraakt worden een belangrijke rol. Wanneer je wordt (aan)geraakt, komt datgene naar de oppervlakte wat werkelijk in je leeft. Zo wordt voelbaar gemaakt wanneer je blokkeert en jezelf terughoudt, of juist teveel uitreikt. Door de vertrouwdheid en de vanzelfsprekendheid van affectief (gevoels)contact, word je op de behandelbank uitgenodigd om je weer open te stellen voor wat er bij je en in je leeft. Wat voelt goed voor jou en wat niet? Dat ga je beter herkennen en erkennen. Daarnaast wordt er met ervaringsoefeningen gewerkt om samen patronen en bewegingen helder te krijgen.
Wanneer haptotherapie?
Haptotherapie kan je helpen bij onder andere de volgende problemen:
• Gestagneerde ontwikkeling. Bijvoorbeeld het gevoel ‘niet op je plek te zijn’, ‘niet lekker in je lijf te zitten’ of onvrede met een bestaande situatie en niet weten wat je wilt en wat je voelt of bezielt (zingevingsvraagstukken)
• Moeilijkheden met het herkennen en uitdrukken van gevoelens
• Negatief zelfbeeld (minderwaardigheidsgevoel)
• Problematiek rondom intimiteit en nabijheid
• Relationele problemen
• Problemen die verband houden met de overgang van de ene naar de volgende levensfase: van kindertijd naar puberteit, van puberteit naar volwassenheid, van volwassenheid naar middelbare leeftijd, of van middelbare leeftijd naar ouderdom
• Lichamelijke klachten met een psychosomatische oorzaak
• Angst en spanningsklachten
De eerste afspraak bestaat uit een gratis kennismakingsgesprek van een half uur. In gezamenlijk overleg bepalen we wat de hulpvraag is. Als haptotherapie passend is bij jouw hulpvraag, dan gaan we in de volgende 2 sessies in op je voorgeschiedenis, gaan we aan de slag op de behandelbank met aanraken en met ervaringsoefeningen.
Lees ook de brochure ‘Hapthotherapie’ en de brochure ‘Haptotherapie en relatieproblemen’ van de Vereniging van Haptotherapeuten.
Meer weten?
Maak gerust contact met mij op. Samen bekijken we of we direct een intakesessie kunnen afspreken of dat je misschien eerst nog een kort kennismakingsgesprek nodig hebt. Bel 06 – 46 11 53 41 of vul hieronder je gegevens in. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.