Ruimte maakt blij en beweeglijk

Ruimte

‘Ruimte’ is mijn favoriete onderwerp. Dat heeft natuurlijk te maken met mijn persoonlijke verhaal. Het gevolg daarvan is dat ik overal om me heen voorbeelden zie en ervaar van te weinig ruimte of juist te veel ruimte.

Beurt voorbij

Dat gebeurt al bij zoiets simpels als jezelf moeten voorstellen in een nieuw gezelschap. Mijn beurt in het voorstelrondje kwam dichterbij (ik was als laatste!) en ik voelde de spanning toenemen. De verhalen van de anderen namen de ruimte in mijn hoofd en lijf in beslag. Ik voelde mezelf letterlijk kleiner worden. En ik raakte mijn eigen verhaal kwijt.

Voelbaar

Ruimte is ook een centraal onderwerp in de haptonomie. Je hebt de ruimte om je heen, die je al dan niet bewegingsvrijheid geeft. Maar je hebt ook een innerlijke ruimte die je al dan niet vrijheid geeft om je eigen keuzes te maken. Die innerlijke ruimte kun je voelen in je lijf.

Keuzes

Het leven vraagt je voortdurend om keuzes te maken. Kies je we voor dit of dat, het een of het ander, zeg je ja of nee, of weet je het niet. Is het een keuze vanuit je hoofd of hart/lijf of beide. Laat je je keuze afhangen van de wens van de ander, of durf je te kiezen voor wat voor jou het beste voelt.

Ruimte en vitaliteit

In het bewuste voorstelrondje wist ik vóórdat de andere mensen zich voorstelden wat ik zelf wilde vertellen. Ik voelde me opgetogen, zat bij wijze van spreken op het puntje van mijn stoel. Maar doordat ik zo mee ging in de verhalen van de anderen, vergat ik mijn eigen ruimte. Ik voelde me zoals gezegd kleiner worden, maar ook een soort moe. Mijn vitaliteit verdween.

Blij en beweeglijk

Als je hebt geleerd om de signalen van je lijf te herkennen, wordt het gemakkelijker om keuzes te maken die jou goed doen. Het is simpelweg een kwestie van oefenen. Het zijn in mijn praktijk mijn meest favoriete oefeningen omdat het zo goed werkt en zo veel lucht geeft. Ruimte maakt blij en beweeglijk.

Je gaat het verschil voelen tussen een Ja en een Nee. Ik oefen daar nog iedere dag mee!

Geef een reactie