Vertrouwen in veerkracht

Vertrouwen in veerkracht

Als er iets onverwachts en onbekends gebeurt, worden alle overlevingsmechanismen geactiveerd. En welke dat zijn, is voor iedereen anders. Alles is wat ontwricht, uit evenwicht. Ik voel me zelf soms letterlijk en figuurlijk onthand.

Intussen probeer je verstandige keuzes te maken. Welke keuze de beste is, is ook voor iedereen anders. Zo besloten sommige van mijn klanten om hun afspraken te annuleren of uit te stellen, en andere om te (beeld)bellen of even te mailen. Iedere client maakt hierin zijn of haar eigen afweging en dat is goed.

Iedereen verwerkt deze crisis op zijn eigen manier. Voor de ene persoon is er nu een soort van rust, de ander verdwijnt het liefst even van het toneel, en weer een ander gaat (of moet) juist harder werken.

Een crisis heeft zowel negatieve als positieve kanten. De negatieve merk je waarschijnlijk als eerste. Het is zwaar, je voelt je gefrustreerd. Emoties als boosheid, verdriet en angst kunnen de overhand nemen, mede vanwege de enorme aanpassingen die van ons gevraagd worden zoals thuis werken en je kinderen thuis les geven. Je vertrouwde ritme en structuur zijn weggevallen. Voor sommigen is de eenzaamheid nu extra voelbaar. En we maken ons zorgen over de toekomst. Hoe nu verder? Als de angst je overspoelt neemt je overlevingsmodus het over; dat is een situatie die ook voor velen van ons bekend is, en vertrouwd.

Het is er allemaal, en daarnaast zijn er dus ook positieve effecten. Ik merk bij mezelf dat mijn creativiteit toeneemt en dat ik ook geniet van de rust. Om mij heen zie ik dat ook gebeuren. Verbindingen komen op een andere manier tot stand, en de saamhorigheid neemt toe.

In de ontmoetingen met cliënten ben ik iedere keer weer opnieuw onder de indruk van de enorme wilskracht en veerkracht die in een ieder aanwezig is. De wilskracht die zonder draagkracht, overlevingskracht wordt. Maar vanuit die veerkracht weten ons hoofd boven water te houden of te krijgen.

Ik blijf een onuitputtelijk vertrouwen hebben in onze veerkracht, en het vermogen van de mens om weer te kunnen herstellen en weer in evenwicht te komen. Dat werkt zo in de natuur en dat werkt zo bij ons mensen, als onderdeel van die natuur. Geloof, hoop en liefde, en van daaruit verbinding met jezelf en de mensen om je heen, is de sleutel! Het is het ook een tijd om hier nog eens extra contact mee maken.

Het helpt om waar dat mogelijk momenten voor jezelf te nemen: een frisse neus halen, een rustmoment inplannen, mooie muziek luisteren bijvoorbeeld. En blijf met anderen delen wat je bezighoudt. Schrijf, bel, skype, … er zijn zo veel mogelijkheden. Houd moed en blijf in contact. Ik heb vertrouwen in onze veerkracht.

 

Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief!

Geef een reactie